KOVOX Kft.  
    A megoldás minden helyzetre
  Főoldal | Rólunk TermékeinkIparágak szerint | Specialitások | Gyakori problémák | Akció | Elérhetőség
  Termékeink:


  MUNKAVÉDELEM,
  BALESETMEGELŐZÉS

  » Védőeszköz automata

  » Csúszásgátló szalag,
     lapok, alakzatok

  » Álláskönnyítő és
     csúszásvédett
     elfáradás elleni
     védőszőnyegek

  » Menekülőútvonal
      jelölés,
     utánvilágító táblák

  » Kézvédelem,
     alkarvédelem

  » Lábvédelem

  » Légzésvédelem

  » Hegesztésvédelem

  » Fejvédelem

  » Szemvédelem

  » Arcvédelem

  » Hallásvédelem

  » Hűtött, fűtött ruházat

  » Vegyvédelmi ruházat

  » Lángálló, tűzálló
     (éghetetlen) ruházat

  » Hűtőházi ruházat

  » Vízálló ruházat
     Esőálló ruházat

  » Jólláthatósági
     ruházat

  » Egyszerhasználatos
     ruházat

  » Kötények

  » ESD védelem

  » Nagyfeszültség és ív
     elleni védőeszközök

  » Zuhanásvédelem

  » Szerszámrögzítők
     szerszámok leesését
     gátló eszközök

  » Nagynyomású
     vízsugár elleni
     védelem

  » Munkaruházat,
     formaruházat

  » Gázdetektorok,
     gázérzékelők

  » Személyi higiéne,
     kézápoló szerek

  » Szemzuhany,
     mentesítő zuhany

  » Ízületi védők,
     nyomási trauma
     ellen védők

  » Elsősegély dobozok

  » Kommunikációs
     eszközök

  » Kizáró eszközök

  » Tűzoltókészülékek,
     tűzjelzők


  SZENNYFOGÓK,
  TAKARÍTÁS, HIGIÉNIA

  » Takarító készülékek

  » Ipari porszívók

  » Tisztasági, beléptető
     szennyfogó szőnyeg

  » Fürdő, zuhany, öltöző
     padlófedés

  » Személyi higiéne,
     kézápoló szerek

  » Mosdó, WC kellékek
     adagolók, szárítók,
     tárolók, stb.

  » Hulladékgyűjtő
     tartályok


  IPARI PADLÓFEDÉSEK,
  PADLÓJELÖLŐK,
  RAKTÁRFELSZERELÉS,
  ÉPÜLETVÉDELEM

  » Padlóborítások

  » Jelölőszalagok

  » Menekülőútvonal
      jelölés,
     utánvilágító táblák

  » Csúszásgátló szalag,
     lapok, alakzatok

  » PVC szalagfüggöny

  » Beütésvédő élvédők,
     falvédők

  » Rugalmas korlátok,
     ütközésvédők

  » Dobozelcsúszás
     elleni fóliák

  » Gázdetektorok,
     gázérzékelők

  » Védőeszköz
     automata

  » Tűzoltókészülékek,
     tűzjelzők


  KÜLTÉRI ESZKÖZÖK,
  KORLÁTOK, TALAJFEDŐK,
  SÁTRAK, TARTÁLYOK

  » Sátrak:
     mentesítő sátor,
     katasztrófavédelmi
     sátor

  » Terelőkorlátok
     elkerítő eszközök,
     közúti eszközök

  » Útlefedő eszközök,
     fedőlapok, útlapok,
     útrácsozatok

  » Gyorstelepítésű
     gumitartályok,
     tömlők

  » Abszorbensek

  » Elfolyás gyűjtők,
     kármentő tartályok

  » Tárolószekrények

  » Szemzuhany,
     mentesítő zuhany

  » Víz-, törésálló
     dobozok, ládák

  » Lámpák,
     zseblámpák,
     fényforrások
ÜZEMCSARNOK?
RAKTÁR?

ELEGE VAN
AZ ÁLLANDÓAN

- felszakadozó
- nehezen eltávolítható
  foszlányokat hagyó
- rálépve nem érzékel-
  hető
- havonta lecserélendő
- csúszós felszínű
- állandósult gondot
  jelentő

JELÖLŐ-
SZALAGOK-
BÓL?

AKKOR
VÁLTSON!VISSZA ELÉRHETŐSÉG

ELEKTROMOS ÍVKISÜLÉS ELLENI VÉDELEM
(ÍVVÉDŐ RUHÁZAT, ARCVÉDŐK, SISAKOK, KÁMZSÁK)

Az elektromos ív igen súlyos, esetenként akár halálos veszély!
Minden kapcsolószekrények körül végzett munka során erősen javasolt
a megfelelően kiválasztott ívvédő ruházat és arcvédő használata!


MI AZ ELEKTROMOS ÍVKISÜLÉS?
Az ívkisülés egy igen magas hő- és fényhatással járó jelenség, mely két elektróda, vagy két eltérő elektromos potenciálú pont között jön létre. A baleseteket okozó ívkisülés váratlan és irányítatlan, szinte robbanásszerű. Nincsen semmi előjele, ezért a védekezés egyetlen formája, ha megelőző intézkedésként megfelelő védelemmel látják el a veszélyforrásoknál dolgozókat.
Hogy a veszély mértékét jobban megérthessék, gondoljanak az ívhegesztésre, ami a fémeket is pillanatok alatt megolvasztja. Nos, az ívhegesztés egy irányított ív - egy baleseti ívkisülés az gyakorlatilag pontosan ugyan az, csak váratlanul, irányítatlanul, és akár jóval nagyobb felszínen lép fel, befedve a dolgozót.

Egy ilyen hatás a védelem nélküli bőrfelszínt akár csontig égetheti, teljes vakságot, az arc (orr, fül, szemek) teljes elvesztését okozhatja, csakígy elvesztheti a dolgozó ujjait, kezét, akár lábát is.
Noha a jelenség ritka, de az eredmény tartós-súlyos életminőségromlást vagy halált okoz, ami megfelelő védelemmel teljesen megelőzhető lenne.
Ritkasága ellenére az USA-ban, az egyre javuló védelmi kultúra mellett is, még mindig évi kb. 2000 ember kerül súlyos égési sérülésekkel kórházba ívkisüléses balesetek miatt, és kb. naponta van halálos áldozat is. (naponta kb. 5-10 ívkisüléses eset van csak az USA területén)

Elterjedt, ám téves vélekedés, hogy az ívkisülés csak nagyobb feszültségek mellett jöhet létre. Ha a körülmények úgy alakulnak (nedvesség, ionizált levegő, hibás alkatrészek kapacitív feltöltődése, nem kellő karbantartás, sérült szigetelések, nem kellőképpen kiképzett vagy hanyag dolgozó, stb.), úgy egy veszélyes ív akár kisebb feszültségek esetén is létrejöhet. A mellékelt képen például a feszültség mindössze 480 V, a létrejött ív mégis igen komoly hatású.
Látható az is, hogy  a hatás teljes egészében körbeveszi a villanyszerelőt. Ezért téves az a vélekedés, hogy némi lángálló ruha már teljes biztonságot ad. Még a megfelelő arcvédő esetén is erősen javasolt a sísapka-szerű kámzsa viselése is, és a ruházatnak teljes egészében védenie kell a dolgozót.


MI AZ ÍVVÉDELEM, MILYEN LEHETŐSÉGEI VANNAK? Az ívkisülés több veszélyfoggás együttes kialakulása. Ezért a védekezés is több részből áll.elleni védelem (ívvédelem) több részből áll.
Eltrjedt tévedés, hogy a villamosan szigetelt eszközökkel, cipővel, kesztyűvel a baj megelőzhető. Azonban az ív nem feltétlenül egy elektróda és a dolgozó között lép fel. Elég az is ha az ív a dolgozó környezetében alaul ki. Ekkor az elektromos hatás a dolgozóra nulla, az áram nem is megy át a dolgozón. A bajt az ív igen rövid idő alatti, igen nagy hőhatása (tovább fény-, hanghatása, lökéshulláma, fémgőze) okozza, ami szabályosan felrobbantja, szétveti a környezetet.
Az ívkisülésnek tehát több méteres környezete is veszélyes!

A legfontosabb védelem a keletkező hőhatást kell, hogy kivédje. Ez a hő igen magas, a nem megfelelő ruhákat azonnal elégeti, és a húsba hatol. A gyulladás miatt a nem ívvédő ruha az ív megszűnése után is tovább éghet, ami tovább súlosbítja a baleset következményeit. Ha nem megfelelő ruhát hord közben valaki, akkor a megolvadó műszálak a bőrbe olvadva tovább rontják az állapotot és a gyógyulás esélyeit. Ezért a sisak kiválasztása sem lehet bármilyen, ugyanis az amúgy kiváló nedvszívású izzadtságszalagok szintén beleégnek a bőrbe. Olyan munkahelyekre, ahol ívkisülés fenyeget, igen fontos, hogy a sisak izzadtságszalagja is erre a környezetre való legyen!

Szintén jelentős a vakító fényhatás csökkentése. Ezt a fény egy részét elnyelő (zöldes árnyalatú) arcvédőkkel, vagy a fényre azonnal elfeketedő arcvédőkkel oldható meg.
A villamos áramütés elkerülésére érdemes megfelelően szigetelt talpú cipő használata, de ez minden villanyszerelési munka esetén szükséges, ezért a villamos védelem NEM az ívvédelem része! Az ív ugyanis kialakulhat a dolgozó környezetében is, illetve áramütést ív nélkül is lehet szenvedni.
A fentieken túl még felléphet még erősebb hanghatás a robbanástól (akár átmeneti vagy végleges halláskároodást vagy siketséget is okozhat), továbbá ózonhatás is, anyagok égése esetén károsító gázok, fémgőzök, füst, stb. (az ív közelében a réz akár teljes mennyisége is elpárolog, káros rézgőzzel megtöltve a légteret).
A levegőbe kerülő szennyezés miatt igen fontos, hogy az arc elégséges felszínen legyen fedve, mert ha belégzéskor bejutnak a forró fémgőzök a tüdőbe, az egyszerre okoz igen komoly (akár végzetes) égést és nem kiürülő mérgezést is.

Megemlítendő még robbanás mechanikai hatása (az ív olyan rövid idő alatt okoz hatalmas hőmérséklelet, hogy ennek robbanásszerű hatása van), a képződő lökéshullám fellökheti a dolgozót, akár egy masabb pontról vagy létráról is lelökheti, ami a fej beütését vagy egyéb tőréseket, zúzódásokat okozhat. A robbanás szétvetheti a készüléket is amiben keletkezett, így repülő, éles repeszek is előfordulhatnak. A robbanás akár olyan méretúű is lehet, hogy a falon keresztül is átlőheti a kapcsolószekrény darabjait.
Ezért még a megfelelő ívvédett ruházatban is történhet súlyos baleset. A feladat tehát csökkenteni az ívkisülés kialakulását, illetve a bekövetkező ívrobbanás következményeit minimalizálni.
Tehát ahol ívrobbanás veszélye fenyeget, lehetőleg a környezetet is úgy kell kaítani, hogy a lökéshullámtól való felborulás, és a repülő részek minél kevésbé okozhassanak sérüléseket.

Egy ívkisülés potenciális károsító tényezőinek lehetséges értékei:
- több mint 9 tonna per négyzetméter nyomású lökéshullám
- akár 1100 km/h sebességgel repülő darabkák
- 16-19 000°C feleti hőhatás (ez kb. 3-szorosa a Nap felszíni hőmérsékletének)
- 160 dB feletti hanghatás (ez magasabb, mint egy felszálló repülőgép hangja közvetlen közelről)

Pusztán a tény, hogy pl. egy arcvédő adott energiájú ívet elvisel, nem olvad meg, nem lyukad át, nem vezet át, még nem jelenti, hogy a hőhatás nem okoz égési sérüléseket! Ezért az ívvédelmet érdemes komplex módon végiggondolni, és a legmegfelelőbb eszközöket ezek szerint beszerezni, továbbá a munka körülményeit is megfelelően kialakítani.
Ezért fontos megérteni, hogy az úgynevezett ívvédő ruházat és ívvédőnek hívott védőeszközök nem az ív kialakulását gátolják meg, hanem a véletlenül mégis kialakuló ívhatás okozta veszélyeket minimalizálja!

Az ívhatás elleni védelem ("ívvédelem") elsősorban a tervezésben és kiképzésben, a gondosan megtevezett munkafolyamatban rejlik, a személyi védőeszközök használata csakis a védelem utolsó vonalát szabad, hogy képezzék, semmiképpen sem szabad pusztán ezekre építeni a védekezés egészét.

Érdemes ezért alaposan átgondolni, hogy mennyiben érdemes spórolni az ívvédő eszközök megvásárlásakor, akár a védőeszközök minőségén, akár azok méretén vagy ellenállási szintjén.

Éppen ezért a Kovox kft. csakis a kellő nagyságú és minőségű ívvédő eszközöket javasolja a végfelhasználók számára. Az arcot csak szemből védő olcsóbb eszközöket nem kínálunk. (gondoljanak csak arra, hogy a dolgozó oldalra is nézhet éppen az ív kialakulásakor, vagy a örnyezetében is felléphet ívhatás, még akár mögötte is. (ezért javasolt az ívvédő (sísapka szerű) kámzsa használata még az arcvédő alatt is.
Pár euro különbségért Ön se kockáztassa egy ember (és annak szerettei és kollégái) teljes életének tönkretételét. (se az ezzel járó perek súlyát)
Csakis megbízható eszköz t válasszon, mely kellő méretben és minőségben védi a felhasználókat!

Az ív kialakulásáról, hatásairól és a szükséges védelemről bővebben: ---> ITT


Sisak ívvédett arcvédővel

Arcvédők, és sisakra erősíthető arcvédők

Ívvédő alsóruházat, ívvédett arcra húzható kámzsa

Ívvédő ruházat, kámzsák, kesztyűk

Ívvédett esőkabátok

Ívvédő sisakok

Az ívvédő sisak (vagy ívvédett sisak) legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan feltolható-lehúzható arcvédőt tartalmaz, mely egy adott energiájó ívkisülés esetén védi az arcot. Célszerű ha az arcvédő nem könnyen feltolható, ezért a jobb ívvédő sisakok olyan arcvédő beépítést használnak, hogy csak a két kéz együttes használatával lehessen azt feltolni. Ez a véletlenül feltolás esélyétt hivatott megelőzni.
Ugyanakkor érdemes olyan sisakokat használni, melyek izzadtságszalagjai sem égnek-olvadnak a bőrbe egy ívkisülés hőhatásakor
Ezen túl egy ívvédő sisaknak egy jó védősisak tulajdonságaival is bírnia kell

EHEM - Ívvédő sisak
Arcra lehúzható ívvédővel felszerelt sisak

UV stabilizált, könnyű ABS sisakhéj
A szabványt meghaladó (-30°C) hidegtűrés
Akár 4 pontos sisakpánttal

A sisak
tanúsítások: EN397 és EN50365
Speciális ütéselnyelő tetővel, amit az autóipar ütközési energiaelnyelő zónáinak mintájára dolgoztak ki. Ez a saját sérülése révén, a becsapódási energiák jelentős részét elnyeli, így a szabványt meghaladó védelmet nyújt.

A látómező
tanúsítások: EN166, 167, 168, 170 -  8 1B 2-1,2 N K

Elektromos ív védettség
Mechanikai védelem: 432 km/h 6mm-es acélgolyó
UV védett

A látómező az egész arcot takarja.
A látómezőt kialakítása révén egy kézzel, egy mozdulattal lehúzható, de visszahajtása csakis a két kéz együttes használatával lehetséges, ezzel is elkerülve a véletlen beakadással való felcsúszást.

Ívvédelem tesztelés:
- Class 1: Electromos ív 4kA / 0,5 sec
- Class 2: Electromos ív 7kA / 0,5 sec

Ívvédő arcvédők

Ívvédő arcvédő használata ott javasolható, ahol a teljes kámzsa és az ahhoz tartozó védőruházat viselése felesleges. Ha 50 cal/cm2 feletti energia is várható, akkor csakis a teljes kámzsás verziókat válassza!

Az ívvédő arcvédőket elsorban az elektromos ív fadott felszínre leadott energiája (energiasűrűség) alapján lehet besorolni. Ezt a kockázatelemzés során kell meghatározni, de erősen javasolt a várható energia  fölé tervezni, mert az esetleg erősebb ív elleni védőeszköz felára eltörpül amellett, amibe az kerül, ha mégis erősebb ív csapott ki.
A Kovox Kft. 12 cal/cm2 alatti arcvédőktől 40 cal/cm2 hőtűrésű arcvédőkig kínál ívvédő arcvédőket, több energia-fokozatban.
Ugyanakkor érdemes megfontolni, hogy az USA érvényes ajánlásai a sísapka-szerű kámzsák és arcvédők kombinációját csak 20cal/cm2 energiáig javasolják (pl. OSHA), sőt egyes szigorúbb ajánlások (pl. NFPA 70) már a 12 cal/cm2 energia esetén is inkább a nagyobb, "méhészsapka-szerű" kámzsákat javasolják! Az EU-ban pillanatnyilag nincsen ilyen szabály, így szabad a sísapka-kámzsa nélküli arcvédő használat is. Mindamellett ez kevésbé biztonságos, ezért ezt cégünk, a dolgozók biztosnságának érdekében nem javasolja.

Ezen kívül lehet szempont, hogy az ívvédő arcvédő önállóan legyen használható (kisebb energiák esetén), vagy legyen sisakra erősíthető.
A sisakora való erősítés lehet az elterjedt sisakszerelvényezés úgynevezett EURO csatlakozója, de lehet gumipántos is.

Az arc nyak irányából való védettsége miatt érdemes ügyelni, hogy az ívvédő arcvédő elég hosszú legyen, vagy külön állvédővel rendelkezzék. Az állvédő lehet átlátszatlan (olcsóbb) vagy átlátszó (kissé drágább, de sokban javítja a munkát, mivel nem takarja ki lefelé a látóteret). Az átlátszó állvédők a nagyobb látótér miatt sokkal inkább javasolhatók, a rászánt többlet bőven megtérül a munka során.

Állvédő nélküli ívvédő arcvédőket csak ott szabad használni, ahol biztosak lehetünk benne, hogy csak alacsonyabb energiájú ívhatás léphet fel!

Fontos, hogy az arcvédőkhöz az arcévédő tartók és az izzadságszalagok se legyenek gyúlékonyak, vagy olyanok melyek a felhasznáró bőrére olvadnak a nagy hőhatás során.

A jobb ívvédő arcvédők és szemüvegek színe zöldes, mely jól megtartja (de nem tökéletesen!) a színérzékelést, ugyanakkor az esetleges ívhatás esetén az igen nagy fény egy jelentős részét (különös tekintettel az infravörös tartományra) elnyeli.
Bár a színtorzítás nem jelentős, de a több színű vezetékek közt dolgozó villanyszerelő számára ez mégis sokban megnehezíti a munkát, pl. nehezedik a fehér és sárga megkülönbötzetése, de a piros és fekete is keveredhet, főleg kisebb fényű helyiségekben.
Ez viszont megnöveli a kísértést arra, hogy a dolgozó átmenetileg fel-feltolja az arcvédőjét a jobb látás érdekében.

Igényes vevőinknek, akiknek számít a minőségi védelem és a biztonság ugyanakkor olyan nanotechnológiás arcvédőket is tudunk adni (csekély felárárért), melyek szürkés színűek, így a színtorzító hatása elhanyagolható, és gyengébb fényviszonyok esetén sem zavaró a sötétítettségük.
Ugyanakkor az ívhatás esetén a felszínén fekete réteget képez, így nagyságrendileg kisebb fénymenyiség jut a felhasználó szemébe ívkisülés esetén, ami számos látássérülést vagy akár vakságot előzhet meg.
Gondolja meg, hogy saját magára milyen minőséget venne fel - és a dolgozóira se adjon rosszabbat!

ivvedo_arcvedo_viztiszta
CLASS1:
Víztiszta, egyszerű ívvédő arcvédők
(csak kisebb energiákhoz)

ivvedo_arcvedo_zold
CLASS2:
Zöldesen színezett ívvédő arcvédők
(kis és közepes energiákhoz)

ivvedo_arcvedo_szurke
CLASS2:
Enyhén szürkés ívvédő arcvédők
(jobb fényátersztés és színfelismerés)


AIP-NTFS - Víztiszta ívvédett arcvédő

Noha látszólag a teljes víztisztaság a legkényelmesebb (nem csökkenti  afényt, tökéletes lesz a színfelismerés), ugyanakkor az esetleges ívhatás igen nagy fénye (egyben energiája)és infravörös sugarai komoly égést és akár vakságot okozhatnak.
Ezért a legolcsóbb, víztiszta ívvédő arcvédőket csakis akkor válassza, ha biztos abban, hogy az ív kicsi lesz és rövid idejű!

Ne kockáztasson csak kis energiára védő ívvédőkkel olyan esetekben, ha nem garantálható, hogy legrosszabb esetben is csak kicisny és rövid lehet az ív! Az alulméretezett védelem igen súlyos, életeket végletesen tönkretevő vagy halálos eredményre vezethet!

Az arcvédők szélesek (csökkentve az olalról beütő ív veszélyét).
Lehetnek sima fejpátosak, vagy kétféle homlokvédővel kiegészítettek, vagy lehetnek sisakra erősíthetők.
A sisakokra való verziók 2 féle felerősíthetőséggel: Vagy az oldalsó csatlakozópontoknál, vagy gumipántos megoldással.

Opcióként állvédővel. Az állvédő lehet: átlátszatlan anyagú vagy átlátszó (az arcvédővel azonos) anyagú - előnye, hogy lefelé nem szűkíti be a látóteret (pl. csökkenti a botlásveszélyt)

EN 166, GS-ET-29 (Class 1), továbbá ANSI Z87.1


Javasoljuk a sísapka szerű kámzsa együttes használatát, hogy ha az ív körbeveszi a dolgozót, úgy a feje oldalról és hátulról is védett lehessen.

AIP-ZTFS - Zöldes árnyalatú ívvédett arcvédő

A zöldes árnyalat elnyeli az ívkisülés során keletkező hatalmas fény egy részét, különös tekintettel az infravörös spektrumra. A legkisebb ívenergiák felett mindenképpen ez választandó (vagy a még fejlettebb szürkés megoldások)
Hátránya, hogy kisebb fényű területeken a fényelnyelése miatt csökken a látás, ami a dolgozót az arcvédő felnyitására csábíthatja éppen a veszélyes munka alatt.
A zöldes szín egyben rontja a színfelismerést, főleg a fehér-sárga és a piros-fekete tekintetében.

Az arcvédők szélesek (csökkentve az olalról beütő ív veszélyét). Csak sisakra erősíthető verziókkal.
A sisakokra 2 féle felerősíthetőséggel: Vagy az oldalsó csatlakozópontoknál, vagy gumipántos megoldással

Hővédelem választható szintjei:
1. EU szabványos (energiasűrűségi mérés nélkül)
2. EU szabványos + 12 cal/cm2 energiáig bemérve
3. EU szabványos + 25 cal/cm2 energiáig bemérve

Az állvédő mindig az arcvédő része (nem opció). Ugyanakkor az állvédő lehet:
a. Átlátszatlan anyagú
b. Átlátszó (az arcvédővel azonos) anyagú - előnye, hogy lefelé nem szűkíti be a látóteret (pl. csökkenti a botlásveszélyt)

EN 166, GS-ET-29 (Class 2), továbbá ANSI Z87.1 (a 12cal/cm2 védelemtől: ASTM F2178, NFPA 70E)

Javasoljuk a sísapka szerű kámzsa együttes használatát, hogy ha az ív körbeveszi a dolgozót, úgy a feje oldalról és hátulról is védett lehessen.

AIP-STFS - Szürkés árnyalatú ívvédett arcvédő

A szürkés árnyalat jobb színfeliserést és nagyobb fényáteresztést ad.
A legkisebb ívenergiák felett leginkább javasolható (de a  kicsikhez is praktikus, a nagyobb biztonságért)
Az arcvédő ha villamos ív éri, akkor azonnal fekete réteget kap, gyorsabban mintsem a szembe, az arcra káros sugárzás jutna.

Az arcvédők szélesek (csökkentve az olalról beütő ív veszélyét). Csak sisakra erősíthető verziókkal.
A sisakokra 2 féle felerősíthetőséggel: Vagy az oldalsó csatlakozópontoknál (mint szerelvény), vagy gumipántos megoldással

Hővédelem választható szintjei:
1. EU szabványos (energiasűrűségi mérés nélkül)
2. EU szabványos + 12 cal/cm2 energiáig bemérve
3. EU szabványos + 20 cal/cm2 energiáig bemérve
4. EU szabványos + 25 cal/cm2 energiáig bemérve

Az állvédő mindig az arcvédő része (nem opció). Az állvédő mindig átlátszó (az arcvédővel azonos) anyagú - előnye, hogy lefelé nem szűkíti be a látóteret (pl. csökkenti a botlásveszélyt)

EN 166, GS-ET-29 (Class 2), továbbá ANSI Z87.1 (a 12cal/cm2 védelemtől: ASTM F2178, NFPA 70E)

Javasoljuk a sísapka szerű kámzsa együttes használatát, hogy ha az ív körbeveszi a dolgozót, úgy a feje hátulról is védett lehessen.

Ívvédett alsóruházat, ívvédő arcvédő kámzsa

Az ívvédett alsóruházatot az ívvédett ruhák alatt javasolt viselni.
Noha a felszíni ívvédett ruha látszólag elégséges lehet, azonban számos munka esetére az EU-n kívül (pl. USA) olyan kötelező előírások is vannak, hogy az alsóruha viselete ekkor is kötelező.
Ugyanis egy erősebb ív esetén csak az, hogy a felszín nem gyullad ki, nem garantálja, hogy az alsóbb ruharétegek ne hevüljenek fel annyira, hogy a bőrbe éghessenek.

Ezért a jó minőségű ívvédett alsóhuházat illetve egy egyszerűbb arcvédő alatt viselt zárt (símaszk-szerű) kámzsa haszálata igen erősen javasolt.Ívvédő ruházat (nadrág, dzseki, overál, kabát, kámzsák, kesztyűk)

Az ívvédett ruhák, kesztyűk (a hibás vélekedéssel szemben), nem az ív kialakulásást és nem annak villamos hatását védik ki!
Lényegük, hogy az elektromos ívkisülés során fellépő igen nagy és igen gyorsan fellépő energiasűrűség okozta hőhatás ne gyújtsa fel a ruhát
Ezen felül a kámzsák beépített arcvédői megvédják a felhasználókat az ívkisülésnél fellépő erős fénytől is, csökkentve a szemek károsodásának veszélyeit.

Ívvédő kámzsa

Nagyobb energiák esetén az arcvédők elégtelenek lehetnek. Ha az ívkisülés veszélye nagyobb, úgy érdemesebb lehet magas színvonalú kámzsákat használni, melyek anyaga nem gyúlékony, és a látómező megfelelően sötétített (normál viszonyok mellett nem zavarja a látást, de az ívkisülés legkárosabb sugarait elnyeli)
A megfelelő kámzsák alkalmazával nem csak a arc és a szem, de a teljes fej, haj is megfelelő védelmet kap, ami az ívhatás hőjétől is megvédi a felhasználót.

Erősen javasolható mindenütt, ahol nagy feszültségek, nedves levegő van jelen, mert az ív okozta sérülések sokszor utólag már gyógyíthatatlan sérüléseket hagynak maguk után.

Ívvédő ruházat
Kisebb energiájú ívektől, az igen nagy energiájú ívekig.

Összeállítás:
Szet1: Overáll + Kámzsa (sisakkal)
Szet2: Kabát + Kantáros nadrág + Kámzsa (sisakkal)

A szet részei önmagukban is beszerezhetők

Ívvédő kesztyű

Ívhatásra nem gyúlékony anyagú, speciális kesztyűk
(az ívvédő kesztyű nem azonos a svillamosan szigetelt kesztyűkkel!)

Ívvédett esőkabátok

Az ívvédett esőkabátok nem az ív kialakulását előzik meg (a kialakulás ellen egy védőruha nem tud tenni). Ugyanakkor ha egy ív létrejön, akkor annak káros hatásait csökkenti. Ebből is a legfontosabb, hogy nem gyulladnak ki, nem égnek bele a felhasználó bőrébe.
Ugyanakkor esőben biztonságos víz elleni védelmet nyújtanak, kényelmesek és látványosak is.Vízhatlan kabátok, nadrágok, melyek elektromos ív esetén is lángállók

Bővebben --> ITT

VISSZA ELÉRHETŐSÉG


  Elérhetőség: info@kovox.hu; Tel:+36-1/780-1446  2008 - kovox.hu